CARGO kola – skvělá a udržitelná alternativa pro přepravu zboží po městech a obcích!

0 Sdílení
0
0
0
0

Stále se snažíme sledovat nové trendy v oblasti dopravy a udržitelnosti a máme pro Vás dvě zajímavé firmy, které toto téma berou velice vážně a úspěšně jej převádějí do reálných podmínek.

Vedle klasické přepravy pomocí bicyklu a vlastní síly (cyklo kurýři všeho druhu), která je sice také šetrná k přírodě a ke zdrojům nabízí ale velmi omezenou možnost přepravy objemů (vhodná spíše pro přepravu dokumentů, drobnějších a lehčích zásilek) roste a zdokonaluje se větev takzvaných Cargo kol. Tento druh kol je velikostně uzpůsobený přepravě objemnějších a těžších zásilek při zachování výhod klasické cyklo přepravy.

Jedním z inspirujících výrobců je určitě francouzská společnost OLVO (www.olvo.fr). Udržitelný přístup je jedním z hlavních motivů této firmy, která se zaměřuje na dodávky zboží uprostřed Paříže a přilehlých oblastí. Známé značky jako IKEA, pivovar SLALOM či výrobce ovocných nápojů YUMI a mnoho dalších denně využívají jejich služby.

Pracovní nástroj – cargo kolo – je důmyslně promyšlený, smluvní dodavatel Douze Cycles’ Cargo Bikes (https://www.douze-cycles.com/) dodá základ, ve vlastní dílně je kolo potom ještě upraveno do dokonalosti.

Druhý inspirující směr přichází z dílny norského výrobce HYDRO (Re:Move vehicle ). Inovativní design a pokrokové elektro motory jsou již jasnými signály velmi osvíceného přístupu.

Zde vyjádření pana Bjorn Kjetil Mauritzena, vedoucí oddělení udržitelnosti ve společnosti Hydro:

„Abychom zůstali v rámci cíle 1,5° Pařížské dohody, potřebujeme v ulicích méně vozidel na fosilní paliva, ale měli bychom také usilovat o snížení emisí a škodlivých částic ve vzduchu. Re:Move je nejen vozidlo nenáročné na údržbu s elektrickým pohonem, ale je také plně recyklovatelné a využívá nízkouhlíkový hliník vyrobený z obnovitelné energie.“

Tyto dva příklady jsou konkrétní příklady firem, které nás v posledních týdnech inspirovali a zaujali. Jejich směr je příkladný a ukazuje nám, čím by se mohli inspirovat naše města a obce.

Jaké způsoby, novinky či firmy zaujali Vás v tomto směru za poslední čas? Podělte se s námi o vaše názory či zkušenosti.

0 Sdílení
Mohlo by se vám také líbit

JAK SE STAVÍ SEN… pokračujeme!

Po různých peripetiích s úředním aparátem, pocitem, že uděláme jeden krok vpřed a dva zpět, po situacích, kdy se zdálo, že už bude vše zalité sluncem přišla nějaká další pomyslná závora, která nás v lepším případě pozastavila v horším donutila hledat novou cestu, nastal v prosinci 2021 den s velkým D a měli jsme na stole stavební povolení. HURÁÁÁÁÁÁ!!!
Čti více