Mezinárodní vězeňské společenství, z.s. a náš šéf Ladislav Olšbauer

0 Sdílení
0
0
0
0

Dělat věci smysluplně a s hlubším významem je naší podstatou a základ našeho podnikání. Naše rozhodnutí a postoje pramení často z osobního nastavení jednotlivých členů naší společnosti. Proto se intuitivně každý z nás i ve svém volném čase zajímá o projekty, které mají přesně tyto přívlastky a mají tím pozitivní dopad na nás i naše okolí.

Dneska si přečtěte o jednom z těchto projektů a cestě, kterou zvolil pan Olšbauer.

Třeba to bude inspirace i pro vás se zapojit.


Ladislav Olšbauer, zakladatel circu.eu a propagátor cirkulárni ekonomiky, se na podzim roku 2020 rozhodl nemalým obnosem podpořit Mezinárodní vězeňské společenství, konkrétně projekt Vězňova cesta. Proč se tak rozhodl? Kdo jen pan Olšbauer a co je to cirkulární ekonomika? To se dozvíte z našeho dnešního článku.

Jak jste se o práci MVS a o projektu Vězňova cesta dozvěděl?

Mým prvním přítelem na světě byl František Míček, dnes P. Mgr. František Marek Míček, O.Praem. Známe se od školky, to jsme spolu seděli u stolu a tiše trpěli při nuceném dojídání jídla, později jsme spolu chodili rybařit. František je hlavním koordinátorem projektu Vězňova cesta, vyprávěl mi o něm.

Proč jste se rozhodl podpořit právě projekt Vězňova cesta?

Pokud mi to prostředky dovolují, snažím se podpořit cokoli užitečného, nejlépe ale něco, co mi doporučí přátelé. V minulosti jsem si při darování spálil prsty. Když mě tedy František požádal o podporu, neváhal jsem.

Líbí se mi, že se v MVS snažíte řešit prvopočátek problému. Je například spousta možností, jak podpořit děti v dětských domovech. A je to samozřejmě potřebné a důležité. Přijde mi ale účinnější věnovat se projektům, které se problému snaží předejít. A to právě dělají projekty MVS, ať už to jsou projekty pro rodiny a děti odsouzených rodičů, nebo projekty, které pracují s odsouzenými jako je třeba i projekt Vězňova cesta. Ten pomáhá prolomit cyklus trestné činnosti, dává odsouzeným příležitost změnit vnímání světa a vede k zodpovědnosti za vlastní rozhodnutí.

Řekněte nám něco o sobě.

Od roku 1995 jsem byl zapojen do rozvoje společnosti na návrhy, výrobu a dodávky speciálního nábytku pro prodejny a veřejné prostory. Za svou 25 letou praxi jsem se zúčastnil mnoha různých projektů výstavby nových, i rekonstrukce stávajících interiérů prodejen v České republice a v okolních zemích jako je Slovensko, Rakousko, Německo, Itálie, Holandsko, Polsko, Norsko apod.

Jsem aktivním propagátorem cirkulární ekonomiky a udržitelných projektů nejen pro nábytek. Provozuji platformu circu.eu a nově katalog udržitelných produktů vyrobených firmami, které aplikují cirkulární ekonomiku do své praxe cirkularni.cz a též blog circulardesignblog.com.

Jsem také propagátorem alternativní kombinované dopravy a rád jezdím na skládacím kole, které mám stále v kufru auta.

Co je to ta cirkulární ekonomika?

Jde o soubor činností, od designu, přes výrobu až po prodej. Snažíme se přijít na to, jak věci raději opravit, koupit jen náhradní díl a dál používat. Většina lidí je zakotvena v tom jednoduchém, pohodlném lineárním procesu: chci – koupím – nefunguje – vyhodím. V konečném důsledku nás toto zprvu pohodlné uvažování zatěžuje více než to cirkulární: přináší s sebou negativní dopady na životní prostředí, přemíra vyprodukovaného odpadu, nárůst množství mikroplastů a nakonec nás lineární ekonomika zatěžuje i ekonomicky, protože kupovat stále nové je dražší.

Pomáháme firmám navrhnout udržitelnou koncepci a doporučujeme praktické kroky směrem k cirkulární ekonomice. Jsme rádi, že od 1.1.2021 platí v ČR novela zákona o zadávání veřejných zakázek, která pojednává o odpovědném veřejném zadávání. Doufáme, že takovýchto iniciativ uvidíme v budoucnu více.

Co byste přál Mezinárodnímu vězeňskému společenství?

Přeji pochopení od široké veřejnosti s vědomím, že práce  lidí z MVS pomáhá předcházet mnohým životním tragédiím a všem v MVS hodně sil v záslužné práci.

Děkujeme ještě jednou za Vaši podporu a přejeme mnoho úspěchů!

sepsala Bláža Kotrsová


Jaké projekty podporujete Vy ve svém volném čase?
Zprostředkujte nám nějaké své inspirace do komentářů.

0 Sdílení