SEPARACE a RECYKLACE plastů – video jak vzniká plastový granulát

0 Sdílení
0
0
0
0

Každý máme nějaké povědomí o tom, co se děje s plasty, které hodíme do sběrné popelnice. Víme, že se všechny sjedou v nějaké třídírně a tam se roztřídí. Já třeba jsem ještě věděla, že se poté podle druhů (v lepším případě) dostanou k dalšímu zpracování a „potkám“ se s nimi ve formě různých výrobků, které nesou označení „Já jsem celý/částečně z recyklátů“ apod. Hlavně tedy například nákupní tašky, potom různé obaly a nově si toho také všímám hodně u obalů různých kosmetických výrobků.

Toto vše je určitě velmi chvalitebné a já jsem za tento náš lidský přístup vděčná.

V rámci mojí vlastní osvěty a vnoření se do světa recyklace a cirkularity nyní ale mentálně objevuji další dimenzi této myšlenky:

MYSLET JEŠTĚ JEDEN KROK DOZADU – CO DĚLAT ABY TYTO PLASTY ANI V TOMTO MNOŽSTVÍ NEVZNIKALI?! ABY ENERGETICKY A FINANČNĚ NÁROČNÝ PROCES SEPARACE PLASTŮ ANI NEBYL NUTNÝ…

A tady si obyčejný spotřebitel asi ani nepomůže, nebo vlastně ano, nemusí výrobky v plastech nebo z plastů vůbec kupovat. Dneska už můžeme kupovat ovoce a zeleninu v látkových sáčcích, sáhnout raději po výrobku bez obalu, kupovat zboží, které je vyrobené z udržitelných zdrojů (např. bambusové kartáčky na zuby), atd. Musíte ale opravdu vědomě vnímat co kupujete a mít povědomí o tom jak to vzniká, co je lepší alternativa, a tak. Složitější, že?

Vše se ale časem bude víc a víc měnit, spotřebitel bude víc a víc vzdělaný v oblasti udržitelnosti a povědomí o výrobcích. Osvěta v této oblasti probíhá a já jsem za to ráda.

A z odborného pohledu? Je potřeba školit a vést lidi, kteří s tímto materiálem pracují (jako například projektové manažéry, techniky, designéry, montéry, atd.), aby jej znali a uměli ho již při prvotním setkání roztřídit podle specifických druhů. Dále je potřeba již při prvotní výrobě (při návrhu, výrobě a montáži výrobku) tyto následné negativní efekty zohlednit. Ušetří se tím významně energetické a finanční náklady, při složité separaci a recyklaci.

Tady se podívejte, jak to v takovém recyklačním zařízení vypadá. Jak se vlastně získává surovina pro další využití a plasty nekončí někde v přírodě, na skládce, v ovzduší, atd.

Vědomá práce s plasty a jejich následné použití MÁ opravdu VELKÝ SMYSL!

0 Sdílení
Mohlo by se vám také líbit

JAK SE STAVÍ SEN… pokračujeme!

Po různých peripetiích s úředním aparátem, pocitem, že uděláme jeden krok vpřed a dva zpět, po situacích, kdy se zdálo, že už bude vše zalité sluncem přišla nějaká další pomyslná závora, která nás v lepším případě pozastavila v horším donutila hledat novou cestu, nastal v prosinci 2021 den s velkým D a měli jsme na stole stavební povolení. HURÁÁÁÁÁÁ!!!
Čti více