Učebnice cirkulární ekonomiky pro základní školy

Půl roku jsme pracovali na jednom projektu, který je nyní hotový. My cítíme únavu, úlevu, ale hlavně obrovskou radost a pýchu, že se nám něco tak skvělého podařilo.
0 Sdílení
0
0
0
0

Dnes máme pro vás jednu skvělou zprávu, kterou s vámi chceme sdílet. Půl roku jsme pracovali na jednom projektu, který je nyní hotový. My cítíme únavu, úlevu, ale hlavně obrovskou radost a pýchu, že se nám něco tak skvělého podařilo.

Že vás zajímá, co to je???
UČEBNICE CIRKULÁRNÍ EKONOMIKY pro základní školy.

Možná jste čekali něco zásadnějšího, inovativního, ekonomicky významnějšího, ale za nás tato učebnice splňuje úplně všechno z výše zmiňovaného. A hned vysvětlíme proč.

Zásadní je proto, protože s ní budou pracovat ty nejmladší generace dětí již na I. stupni.
Inovativní – jedná se o zcela unikátní projekt v celé České republice.
 Ekonomicky významný – kde jinde začít vštěpovat zásady ekonomiky než u generací, která nás za nějaký „rok” nahradí.

Tak či tak se jedná o zcela výjimečnou práci. Tato učebnice je jedinečná svého druhu, protože zatím neexistuje žádná jiná.

Samozřejmě jsme ale na to nebyli sami. První impuls vzešel od paní ředitelky ZŠ Bambi v Humpolci, která zažádala o dotaci na vytvoření učebnice, dala dohromady tým lidí a pak už to jelo. Všichni jsme věděli, co máme dělat, co se od nás chce. Circu. eu bylo odborným garantem, to znamená, že jsme hlídali správnost všech údajů a dodávali zkušenosti z naší praxe.

Učebnice má 7 kapitol, od vysvětlení, co to znamená cirkulární ekonomika, přes témata jako jsou textil, potraviny, dřevo, technika, obal, recyklace a na závěr důležitá reflexe pro žáky. V jednotlivých kapitolách se děti, potažmo i učitelé dozví, jak funguje knihovna věcí a jak si takovou knihovnu věcí mohou založit ve své škole, jaké mají možnosti, když už nenosí nějaké oblečení, co všechno se dá uvařit, když mají doma v lednici jen zbytky z předchozích dní, že i z vraků lodí se dá vyrobit exkluzivní nábytek, že telefon obsahuje zlato a jiné drahé kovy a že z odpadu v mořích se vyrábějí krásně zelené nákupní košíky. Témat a kapitol je v učebnici samozřejmě mnohem více, ale nechceme vám všechno prozradit. Třeba právě vaše děti tuto učebnici jednou přinesou k vám domů a vy si ji budete moct sami prolistovat. Zatím se ale učebnice nachází ve fázi pilotování na pěti základních školách, ze kterých nám vzejde zpětná vazba od učitelů, na kterou se velmi těšíme. Naše nápady se potkají se skutečným reálným světem ve školách. A to je pro nás velmi cenný zdroj informací, kterého si budeme cenit a opodstatněné připomínky učitelů zapracujeme do učebnice, aby byla připravená pro školní rok 2023/2024.  

Těšíme se na reakce učitelů a dětí a doufáme, že se podle učebnice cirkulární ekonomiky budou učit děti na všech českých školách.

0 Sdílení
Mohlo by se vám také líbit

JAK SE STAVÍ SEN… pokračujeme!

Po různých peripetiích s úředním aparátem, pocitem, že uděláme jeden krok vpřed a dva zpět, po situacích, kdy se zdálo, že už bude vše zalité sluncem přišla nějaká další pomyslná závora, která nás v lepším případě pozastavila v horším donutila hledat novou cestu, nastal v prosinci 2021 den s velkým D a měli jsme na stole stavební povolení. HURÁÁÁÁÁÁ!!!
Čti více