Udržitelné materiály v hračkářství – trendy a inspirace

0 Sdílení
0
0
0
0

Tématika udržitelných a inovativních materiálů pronikla i do oblasti týkající se potřeb těch nejmenších členů naší společnosti – našich dětí.

Designéři a výrobci hraček si vedle tradičních výzev jako atraktivita, užitečnost či bezpečnost předmětu nově také kladou na srdce otázku udržitelnosti zvolených materiálů a předmětů.  Vedle tradičních českých a lokálních výrobců si také mezinárodní giganti jako Mattel či Hasbro vytyčili rámec, kam by se ve svém počínání chtěli dostat.   

Tak například světoznámý Mattel vyrábí svá Matchbox autíčka, již z 99 % z recyklovaných materiálů, a navíc mají certifikaci jako uhlíkově neutrální. Obal, ve kterém se tato autíčka prodávají, je plně kompostovatelný, a to i v domácích kompostérech. Nová panenka Barbie ze série „Loves the Ocean“ je vyrobena z 90 % recyklovaného plastového odpadu vysbíraného v mexických přímořských oblastech dříve, než stihne znečistit Tichý oceán. Firma se zavázala, že do konce tohoto desetiletí budou všechny jejich produkty vyrobeny ze 100 % recyklovaných nebo alespoň recyklovatelných materiálů.

Stejně tak konkurenční společnost Hasbro Inc. si dala závazek, že do konce roku 2024 bude jejich známá postavička Pan Brambůrek plně z obnovitelných nebo rostlinných materiálů.

Společnost Lego Group vyrábí některé doplňky ke stavebnicím z plastu získaného z cukrové třtiny a zároveň testují použití recyklovaných plastových lahví pro výrobu kostek.

A proč toto vše? Dnešní poznatky potvrzují, že udržitelný přístup má pozitivní vliv na naše životní prostředí a daná cílová skupina – rodiče dětí si tento fakt uvědomuje. Naštěstí v otázkách smysluplných materiálů nenastalo pochybení v osvětě, a proto spotřebitelé dávají přednost udržitelným hračkám a jejich jednoznačnému přínosu při jejich nákupním rozhodování. 

Ostatně následující data tyto skutečnosti potvrzují:

  • Studie z roku 2021 zveřejněná v časopise Environment International zjistila, že průměrná západní domácnost nakoupí ročně 18, 3 kg plastových hraček.
  • Další průzkum společnosti AIJU z European Reserch Association zjistil, že za nejudržitelnější materiál považují respondenti na prvním místě dřevo s 74 % a recyklované plasty se umístily na třetím místě s 63 %.
  • A ještě růst tržeb z prodeje hraček meziročně stále roste a ani překážky jako pandemie jej zatím nezastavily – v roce 2021 například Hasbro navýšilo prodeje o 17,5 % , v ČR stouply tržby v průměru o 16 %.

Vše výše uvedené nás nesmírně těší a inspiruje k připojení se k tomuto trendu. Nově jsme v partnerském spolku zpracovatelů regranulátu z mořských plastových odpadů nalezli nového člena, dánskou společnost Dantoy (www.dantoy.dk), která vyrábí kvalitní hračky již více než 50 let. Specializují se na výrobu vývojových hraček, např. hračky pro hraní rolí, vozidla, houpačky, zahradní nářadí, hračky do vody, písku, sněhu. Hračky společnosti Dantoy se pyšní označením Swan, které garantuje, že hračky neobsahují žádné škodlivé látky jako např. ftaláty, parfémy, BPA. S označením Swan jsou kladeny vysoké požadavky na bezpečnost, kvalitu a dlouhou životnost. Jakmile výrobek po mnoha letech doslouží, je znovu recyklován na základě zpětného sběru. Všechny použité materiály jsou buď recyklovatelné nebo z recyklátu – jako kolekce „Blue Marine Toys“ nebo také „Green Bean“.

Výrobky od společnosti Dantoy najdete také na našem e-shopu www.cirkularni.cz

Jsme zvědaví, kam se tento trend bude dál vyvíjet a jsme rádi, že zdravý lidský rozum stále vítězí! Udržitelné materiály zkrátka dávají smysl, a to ve všech oblastech jejich využití!

0 Sdílení
Mohlo by se vám také líbit

JAK SE STAVÍ SEN… pokračujeme!

Po různých peripetiích s úředním aparátem, pocitem, že uděláme jeden krok vpřed a dva zpět, po situacích, kdy se zdálo, že už bude vše zalité sluncem přišla nějaká další pomyslná závora, která nás v lepším případě pozastavila v horším donutila hledat novou cestu, nastal v prosinci 2021 den s velkým D a měli jsme na stole stavební povolení. HURÁÁÁÁÁÁ!!!
Čti více